7 september 2014

ED 25 okt 2013 Spannende contrasten in Kazerne & Loods




De Bottle Houses van de Eindhovense ontwerpster Daphna Laurens, onderdeel van de presentatie in De Kazerne, in het centrum van de stad.foto René Manders
EINDHVOEN - Het is moeilijk kiezen bij Kazerne & Loods aan de Paradijslaan. Gaan we voor de Kazerne zelf of voor de exposities/exposanten die daar te zien zijn? Waarom eigenlijk dat dilemma? Laten we gaan voor de totaalbeleving.
Om bij binnenkomst in de villa op de hoek Grote Berg vrijwel meteen te ervaren dat die keuze de enige juiste is. Want waar zou de expositie Future Fashions van de Modebelofte mooier tot haar recht komen, dan juist in de uitgeleefde en verweerde vertrekken van deze oude kantoorvilla? Futuristische exclusiviteit versus het totaal versleten verleden, groter contrast is nauwelijks denkbaar. 
De creaties van de deelnemende internationale ontwerpers verdienen het om als zelfstandige kunstwerken van hun omgeving te worden losgeweekt.
Bij Future Fashions gaat het niet enkel om het bedenken van nieuwe mode, maar vooral om daarbij nieuwe technologie en zo mogelijk nieuwe materialen toe te passen. Daardoor komen de creaties los van de geijkte patronen in de haute couture. De chique avondjapon mag in de kast blijven hangen; in plaats daarvan mag het model zich tooien - van kleden hoeft niet perse sprake te zijn - met een exclusief kunstwerk. 
Hoe anders zijn dan de spullen die studio Weltevree op de binnenplaats van de Kazerne toont. Tuinbanken als verrijdbare kruiwagens, kan het soberder? En wat te denken van de Bottle Houses van Daphna Laurens in een van de achterste ruimtes van De Kazerne. Een minimal art ode aan de stad, ook prachtig!
Eindhovens Dagblad, op dit artikel rust copyright.

Geen opmerkingen: