23 november 2014

ED 06-09-2013 Eindhovense coffeeshop Grasshopper bij Raad van State


Coffeeshop The Grasshopper in Eindhoven. Archieffoto Irene Wouters

De exploitant van de Eindhovense coffeeshop Grasshopper probeert vrijdag voor de Raad van State alsnog een vergunning te krijgen voor zijn zaak.
De gemeente weigerde die eind 2011 te geven. Rechtszaken gaven tot nu toe de burgemeester gelijk. De exploitant had in 2009 een nieuwe vergunning aangevraagd maar die werd uiteindelijk geweigerd op grond van een Bibob-onderzoek. Dat bekijkt onder andere of er gevaar is dat de shop of het geld te maken hebben met criminaliteit. Bibob vond dat het geval, vooral door de broer van de exploitant.
Die was eerst eigenaar, maar heeft heel wat veroordelingen wegens hasjhandel gekregen. Zo is er in 2009 19 kilo en in 2011 17 kilo hennep bij hem gevonden en had hij telkens grote sommen cash wat kon duiden op witwassen. Ook zet Bibob vragen bij de verkoop van de shop van de ene broer aan de andere; er zou nog steeds geld van de vorige eigenaar in de shop zitten en volgens een politietip kreeg hij dagelijks vijfhonderd euro 'om hem rustig te houden'.
De exploitant ontkent dat allemaal. Hij stelt dat er bij voorbeeld zelden of nooit teveel voorraad in zijn shop lag. Ook vindt hij het onterecht dat het bureau is ingeschakeld. Verder heeft hij veel te lang op een beslissing moeten wachten. De gemeente was tussentijds de papieren kwijtgeraakt. De rechtbank gaf hem op dat laatste punt gelijk, maar vond de weigering wel terecht. Hoewel ogenschijnlijk klein was de Grasshopper een van de belangrijkste shops van de regio: hij had dagelijks 300 tot 400 klanten.
Eindhovens Dagblad, op dit artikel rust copyright.

Geen opmerkingen: